Friss topikok

  • HgGina: @HgGina: hozzáteszem, a hoteltulajdonost is jól fenéken billenteném, mert nem ismeri Erdély etniak... (2009.10.23. 21:00) Bemutatkozó ...

Linkblog

Archívum

HTML

Holnaptól kormányválság Romániában ...

2009.09.13. 17:11 | Nagyduma | Szólj hozzá!

A tegnapi nap folyamán az ország legtöbb megyéjélben visszamondták a megyei szintű együttműködési jegyzőkönyveket a PD-L tagjai, és három perccel ezetlőtt a PD-L szenátorai is megszavazták a PSD-vel kötött együttműködési jegyzőkönyvek felbontását! Ez utóbbi hírt jelentő cikk szerint a képviselőházi PD-L frakció is osztja a szenátusi frakció véleményét.

A helyzet ezzel a válságosról kritikussá alakult. Adott ugyanis az a bonyodalom, hogy a tanügyi Tv. és az Egységes Javadalmazási Tv. tervezetét a kormány saját felelősségvállalása mellett fogja benyújtani szeptember 15.-én, és ez alkotmányjogilag annyit tesz, hogy ha a felelősségvállalási eljárásban benyújtható bizalmatlansági indítvány sikerrel jár, akkor a törvénytervezetekkel együtt a kormány is bukik.

Ha a PD-L kitaszítja a PSD-t a kormányból, akkor kis lobbival, jónéhány átállóval és az RMDSZ támogatásával akár sikeresen nyújthatna be egy saját bizalamatlanségi indítványt, melynek hatására bukhatna a kormány... De a PSD és PNL együtt szintén megtehetné ugyanezt, azonban az előbbi lehetőség a nagyobb. Erre utal, hogy a PD-L egyedül a nagy pártok közül nem szállt be a magyarellenes hőzöngésbe, az "autonómiakövetelések" témáján. Ez így jó is lenne forgatókönyvnek, ha eltekintenénk a kontextustól.

A helyzetet ugyanis az teszi elképesztően kockázatossá, hogy a bíróságok már harmadik hete törvénytelenül sztrájkolnak. Ha erre a bírói engedetlenségre még rájön egy korményválság is, akkor az állam súlyos veszélybe kerülhet... A bírák ugyanis még korábban kilátásba helyezték, hogy bojkottálják az államelnöki székért folyó szavazást.

Most azonban extrém esetben valóssá válhat az a forgatókönyv, hogy a kormányválság előrehozott választásokba torkolljon, melyeket akár az elnökválasztásokkal egyidőben is meg lehetne szervezni. De nem a bírói hatalom támogatása nélkül...

Tulajdonképpen akármilyen instabilitás állna is be a végrehajtói hatalomban az egybeesik a jogszolgáltatói hatalom engedetlenségi mozgalmával, és ezért korántsem veszélytelen.

Közben érdekességképpen, a romániai szabadkőművesek vezetője kijelentette, hogy a Romániai Nemzeti [Szabadkőműves] Nagypáholy megvonja "minden támogatását az állam alapvető (ro. fundametale sz. megj) intézményével szemben". Viorel Danacu nagymester szó szerint így fogalmazott (l. filmfelvétel). Erre varrjanak gombot a konspiroloógusok... 

Szerintem csak egy nagyot akart mondani a nagymester ezzel, és a politikumtól akarták bizalmukat megvonni nem az állam alapvető intézményeitől, de a kijelentés mindenképpen rosszul van megfogalmazva.

A román állam legutóbb tíz éve, az utolsó bányászjáráskor volt ilyen labilis helyzetben. Emellett a magyarellenesség és nacionál-sovén retorika megfertőzte a PSD-t és mindennek a teteje a Nemzeti Liberális Pártot is melynek elnöke felkérte a Legfelsőbb Ügyészséget, hogy vizsgálja ki az autonómia-törekvő székelyeket...

Egy tervezett állami alkalmazotti általános sztrájkra is rátevődik a korményválság. Ez érdekes lesz...

Vajon kinek használ majd ez a helyzet?

Nyilván a szocialista pártnak. Iliescu-ék ókomcsi szárnya már a jövőre gondol. Az, hogy Geoană népszerűsége (19,2% a legújabb felmérés szerint) nem éri el saját pártjáét (33%) a felmérésekben már magában sokat mond: ha ugyanis ez utóbbi elbukik az elnökválasztásokon még mindíg ott lesz egy előrehozott választás kikényszerítésének lehetősége, melyet ha télen és teljes köztisztviselői zsaroló-kampány közben szerveznek, akár 50% fölötti arányban is megnyerhetnek a szocik...

Nem hiába akarja Băse újramelegíteni a bányászjárások és a 89-es forradalom dossziéit az utóbbi időben... Politikai ellenlábasa még mindíg az Iliescu-Năstase tengely. Ion Iliescu ugyebár megköszönte a bányászoknak annak idején közbelépésüket... Bizonyára a közalkalmazottaknak is meg fogja valaki "köszönni", hogy kiveszik részüket a kommunista utódpárt újbóli hatalomra emeléséből...

Bemutatkozó ...

2009.09.09. 07:54 | Nagyduma | 2 komment

Hiánypótló

A magyarországi blogoszférát már jó ideje szemlélve ébredtem rá, hogy egy "ilyen" blogra szükség van.

A magyarországi többségi számára ugyanis túl kevéssé nyilvánvaló, hogy mi is az a "Románia". Mindenki tudja, hogy Magyarország keleti szomszédja, mint ahogy azt is, hogy van Fekete-Tenger-partja, és azt is, hogy fővárosát (Bukarestet) az amcsik rendszeresen összekeverik Budapesttel.

Románia ugyanis nem egy egyszerű főnév, ezen belül tulajdonnév, hanem egy fogalom. Nem lehet elmagyarázni ezt a fogalmat, csak azok ismerik akik itt élnek, én mégis megpróbálom, a következőkben.

Egyszer Hajduszoboszlón nyaraltunk... Az egyik hotel tulaja megdícsért bennünket, hogy erdélyi létünkre milyen jól beszélünk magyarul.

Na EZ az ami ellen ez a blog létrejött.